Roser Campàs.
Llicenciada en Psicologia
17/07/2008
Desapareixerà la figura del psicoterapeuta i la teràpia tradicional?
Rotundament no. En un futur, la teràpia tradicional i la virtual seran teràpies complementàries. Els avantatges de la psicoteràpia tradicional front la psicoteràpia on-line no permetran la desaparició de la figura presencial del psicoterapeuta. A les persones les agrada saber amb qui parlen, volen conèixer la persona que fa el seguiment del seu cas. L’empatia, que també s’aconsegueix en teràpies on-line, pot produir-se amb més facilitat quan tenim la persona cara a cara. Per al terapeuta suposa grans avantatges conèixer el seu client i veure com s’expressa a través del llenguatge no verbal. Però la comunicació on-line també permet “llegir” altres tipus de llenguatge. Les persones que segueixen teràpies on-line posen molt èmfasi en les seves paraules i frases per tal de poder donar al terapeuta les despostes adients. La tensió a la veu, la indecisió, els silencis, són circumstàncies que també arriben als terapeutes sense veure el pacient.
Entenc però, la necessitat d’una visita presencial per tal que el coneixement entre client i terapeuta ens ajudi, a ambdós, a posar “cara i ulls “ a la persona que ens atent.
En una petita enquesta que vaig realitzar, va sorprendre’m el fet que més gent de la que jo pensava estaria disposada a seguir aquest tipus de teràpia, tot i que algunes persones tenien unes premisses prèvies, com el fet de conèixer personalment el terapeuta:
La introducció a l’enquesta va ser una petició de la opinió que la gent pot tenir en relació a la teràpia virtual.
Holadesde que empecé a presentar el consultorio on-line he recibido múltiples peticiones de ayuda. Pero, ¿qué idea tienen las personas, en general, de esta modalidad de terapia? Sí, terapia. No se trata de un consultorio donde responder preguntas con escasos datos. Se trata de una consulta real, con la eventualidad de que en lugar de tener una ubicación física, se realiza a través de la red.
En principio, casi todos los consultorios on-line ofrecen la primera consulta gratuita y ésta debe ser tomada como una orientación, no como un consejo.Pero después viene la parte en la que las personas que consideran que necesitan ayuda, y realmente la necesitan, no entienden que esta forma de consulta también tiene un precio. ¿Qué es lo que hace pensar a los usuarios que escriben que por el hecho de tener una consulta virtual ésta es plenamente gratuita?Éste tipo de consulta, por novedosa, puede causar desconfianza, miedo, dudas. Pero se trata de una opción más a poder acceder a una terapia, sobre todo con la ventaja de poder realizarlo sin necesidad de desplazamientos y sin poner límites ni fronteras, debido a que la red nos ofrece la posibilidad de recibir tratamiento desde cualquier parte del mundo.
Me gustaría saber vuestra opinión.
Si podéis hablar directamente con el terapeuta, vía Messenger o Sype, si podéis hablar en tiempo real realizando un feed-back instantáneo, ¿qué inconveniente creéis que tiene esta forma de terapia frente a la presencial?
¿Confiáis en una terapia on-line?
¿Os decidiríais a hacerla?
¿Creéis que puede ser tan efectiva como una terapia presencial?
Aquests van ser els resultats a l’enquesta:
Un 12% considera que és tant eficaç com la teràpia presencial.
Un 8% prefereix la via presencial.
Un 41% estava d’acord si prèviament coneixia al terapeuta.
Un 19% considera que la via virtual presenta l’avantatge de no necessitar desplaçament i que es pot fer des de casa amb gran comoditat.
Un 6% considera que la via virtual estableix el mateix feed-back que la teràpia presencial.
Un 32% no ho sabia/no contestava.
Algunes persones van preferir enviar un correu per a donar la seva opinió i les seves respostes coincidien, majoritàriament amb els resultats de l’enquesta que podríem resumir dient que un elevat percentatge de persones considera que aquesta modalitat terapèutica és efectiva, que es produeix el feed-back necessari per una bona atenció i tractament, que té uns avantatges per al que fa al temps i espai que es necessita per a fer la teràpia. Lògicament, també hi ha qui no creu que sigui tant efectiva com la presencial. Destaca el 23% de persones que no saben o no contesten degut al desconeixement del funcionament d’aquest tipus de teràpia ( informació facilitada a través del correu).
Tot i això, l’efectivitat d’un tractament no depèn, només de la predisposició i la confiança establerta en el terapeuta i la modalitat de teràpia virtual.
Vaig a exposar 2 casos, ambdós són persones que consulten per Sdm. Ansiós Depressiu.
Els resultats han estat diferent degut a un factor determinant: l’adhesió terapèutica.
Faré una exposició breu dels casos basant-me en els resultats obtinguts en relació a l’adhesió al tractament per part de dues persones.
Cas 1.
Dóna de 31 anys que consulta per simptomatologia ansiosa de predomini somàtic.
Antecedents previs de Sdm. Ansiós-Depressiu que va rebre tractament psicològic. En aquells moments va presentar idees suïcides (planificació en la forma i dia a realitzar-ho, que es va solventar amb suport terapèutic).
Al cap d’uns anys torna a presentar simptomatologia ansiosa sense trastorn depressiu. S’ha seguit teràpia on-line, fins ara 7 sessions i consultes a través del correu electrònic.
L’adhesió terapèutica ha fet que des d’el principi seguís les pautes establertes per a aprendre a detectar situacions estressants i solucionar-les. Ara mateix es troba en situació de visita de control cada 3 mesos amb previsió d’alta si segueix la evolució actual.
Cas 2.
Home de 43 que consulta per malestar general, fatiga intensa, apatia, dependència a benzodiazepines i ansietat important manifestada amb simptomatologia física: sensació d’opressió toràcica, sensació d’ofec, taquicàrdies.
Destaca consum de Benzodiazepines que pren quan es troba malament però d’el què en comença a fer ús durant el dia per a “dormir y deixar passar el dia per què no ho puc suportar”. Presenta conducta evasiva en front de situacions estressants i vital.
Em sol·licita ajut per al control de l’ansietat i el consum de Benzodiazepines.
Des de la primera cita hi ha hagut problemes en poder iniciar el tractament donat que avisa sempre per a canviar l’hora de visita. Només hem pogut realitzar 3 sessions degut a aquests canvis. Parlant amb ell em respon que sí que està interessat en seguir teràpia, que per a ell és molt important, però que “li passen tantes coses que no té temps”. Li recomano consideri la cita amb mi com qualsevol altre cita mèdica, pe. Accepta la proposta però no ho fa.
En general, aquest pacient presenta una actitud evasiva en el context de la seva vida. Presenta dificultat per afrontar les situacions que li produeixen malestar i no fa l’esforç d’intentar-ho perquè prendre Benzodiazepines i dormir li resulta més efectiu (segons opinió d’ell) que intentar un canvi de conducta, tot i que aquesta va ser la seva petició inicial. Paral·lelament segueix tractament amb Prozac receptat per a un psiquiatre però sense seguir control mèdic.
En quest cas, quedem pendents d’una propera sessió quan el client ho sol·liciti.
Consideracions personals.
Parlant amb un bon amic que cursa l’assignatura, vaig oferir-me a donar la meva opinió des d’el punt de vista de la meva experiència.
Personalment, m’agradaria que la primera, o primeres visites diagnòstiques fossin sempre presencials. Posteriorment, si el client ho desitja, es pot passar a la teràpia virtual, que té el gran avantatge de tenir menys límits en temps. Persones que viatgin molt, pe, poden beneficiar-se d’aquesta nova manera de seguir un tractament ja que no es torben en la situació de perdre les seves visites i haver de deixar el tractament per a qüestions laborals.
Persones amb patologies com Agorafòbia, Fòbia Social, etc. També poden obtenir un gran benefici en no haver de sortir de casa per a començar un tractament que, finalment, els permetrà acudir a la consulta i a qualsevol lloc que els vingui de gust.
Hi ha patologies, com els Trastorns de Personalitat, que considero requereixen sempre d’atenció presencial. No totes les patologies poden ser tractades a través de teràpia virtual. Hi ha casos on considero imprescindible la teràpia presencial.
Moltes vegades, els inconvenients no estan derivats de medi des d’el què es realitza la teràpia. Les variables “patologies” i “adhesió al tractament” són factors aliens a la forma de tractament. La manca d’adhesió dificultarà el tractament tant si aquest es realitza de forma presencial com virtual.
També considero que la intervenció en teràpia virtual requereix d’un seguiment diferent a la presencial. Crec imprescindible que per a què el pacient es senti còmode i atès, la teràpia virtual ha de recòrrer a altres formes de comunicació poc usades en teràpia presencial.
Enviar algun correu electrònic o, fins i tot, trucar ocasionalment al pacient, pot fer que aquest es senti cuidat, que importa al terapeuta i que s’estableix una relació més personal intentant suplir la manca de coneixement personal.
El risc d’abandonament del tractament augmentaria si el client no es sentís atès i que senti que importa al terapeuta.
A més, el fet que el client sàpiga que pot trucar o posar-se en contacte a través del correu electrònic immediatament amb el seu terapeuta en cas d’urgència, produeix un sentiment de tranquil·litat i acompanyament diferent al recurs de poder alguna trucada urgent però havent de demanar visita per a ser atès.
Per tant, tot i que la teràpia on-line presenta avantatges, també s’ha de tenir en compte que no sempre es aplicable. No totes les patologies són susceptibles de seguir aquest tipus de tractament, el tipus de client també determina la limitació als beneficis de la teràpia on-line, a més, en ser una tècnica innovadora, s’ha d’aconseguir una bona formació i terapeutes preparats per a poder donar aquest servei.
Roser Campàs.Psicologia i Salut
Benvinguts al Grup de Psicologia
Hola companys
Volem donar-vos la benvinguda a aquest grup on esperem les vostres aportacions i comentaris. En la següent presentació podeu veure els objectius d'aquest grup.
Poc a poc anirem afegint les activitats programades per al proper semestre.
Desitjem que us agradi i que participeu activament en el grup, tant en opinions com en la vostra presència a les activitats.
Gràcies en nom de tots els coordinadors!
Volem donar-vos la benvinguda a aquest grup on esperem les vostres aportacions i comentaris. En la següent presentació podeu veure els objectius d'aquest grup.
Poc a poc anirem afegint les activitats programades per al proper semestre.
Desitjem que us agradi i que participeu activament en el grup, tant en opinions com en la vostra presència a les activitats.
Gràcies en nom de tots els coordinadors!
martes, 21 de julio de 2009
Suscribirse a:
Entradas (Atom)